Seismonaut har flere hjemmesider,
som du er velkommen til at besøge:

Seismonauts øvrige sider

Blog

Google+ for virksomheder

11.08.2011

I går talte jeg med en journalist om, hvordan virksomheder kan bruge Googles nye sociale mediesatsning kaldet Google+. Google har gjort det soleklart, at de ikke ønsker firmaprofiler endnu. Hvis man opretter sit firma som "person", så sletter de den:

"Let me be clear - and I'm sorry if this wasn't obvious - we are not currently supporting brands, organizations, and non-human entities in the Google+ field trial.

Supporting these non-human entities is an obviously great feature - we have no allergy to it at all! It's just not part of the system we are currently testing."

Google VP of Products, Bradley Horowitz

Men derfor kan man godt begynde at kigge på Google+. Den nye tjeneste har nemlig fået en ganske betrageligt medvind, og har opnået de første 20 mio. brugere på kun 24 dage. Som ses i grafen her, så er det en del hurtigere end både Facebook og Twitter. Jeg opsummerer her nogle af vores tanker om den nye platform.

Google Plus adoption chart

Kilde: HSMAI

Bare endnu et sociale netværk?

Min kollega Peter formulerede det ret godt, da han sagde, Google+ undgår at blive "bare endnu et socialt netværk", præcis fordi det er Google. Man er nødt til at se, hvad det nærmest mytiske selskab i Mountain View har fundet ud af. Ven-af-firmat David Armano rammer også hovedet på sømmet, når han siger, at Google+ ikke er et social netværk som sådan, men i stedet et social lag.

Google+ er til stede på langt de fleste andre af Googles tjenester. Fra Reader til Gmail og Calendar, det lille røde notificationsicon følger med rundt i det meste af Google-universet. Også på selve søgemaskinen.

Og derfor kan det blive en succes. Mange af de tjenester, som folk allerede bruger, er en del af netværket. Youtube bliver brugt til video, og du kan endda se en video sammen med dine venner. Du kan også dele dine eksisterende Picasa billedealbums.

Her ser Jonas og jeg et Youtube-klip sammen

Her ser Jonas og jeg et rørende Youtube-klip sammen

Picasa-webalbum på Google+

Picasa-webalbum delt på Google+

Hverken Twitter eller Facebook

Mange danskere er på Facebook, og de fleste bruger det til billeder og small-talk med venner og familie. Twitter har langt færre brugere herhjemme, og benyttes i højere grad til professionelle formål. Man networker for eksempel, og taler med ligesindede. Google+ rammer durk midt ned mellem de to stole.

Det er ikke privat som Facebook, og ikke brancheorienteret som Twitter. Det er nærmere begge dele. Takket være den umiddelbart simple circles-funktion inddeler man sine bekendtskaber i lister som "venner", "familie" eller "forretningskontakter". Det første jeg gjorde, da jeg oprettede en profil, var at lave en cirkel ved navn "Twitter". Her deponerer jeg de folk, som jeg følger på Twitter. Det er interessant, at jeg mentalt inddeler folk mere efter anvendt social medieplatform end efter, hvem de er.

Grader af brug

Jeg har en teori, som jeg vil dele her. Facebook-brugere taler mest med folk online, som de kender offline. Det vil sige, at de ikke umiddelbart er vant til den omgangstone, som hersker på fx Twitter. Her er der en større tendens til, at folk lærer hinanden at kende via nettet. Man taler altså med mange, som man ikke kender.

Jeg har endnu ikke meget over 100 bekendtskaber på Google+, men min egen lille, lident videnskabelige undersøgelser viser, at Facebook-migranter taler noget mindre, end de indvandrende fra Twitter-land gør. Det kan måske have noget at gøre med, at Twitter-brugere generelt er mere tech-savvy, og derfor automatisk vil poste mere på en ny platform.

Måske ikke så simpelt alligevel

Selvom circles umiddelbart lyder som et simpelt koncept, så har der været kritik af det asynkrone system. Det er svært at vide, hvem der har adgang til ens opdateringer. Når jeg tilføjer en person til en cirkel, så kan de se de opdateringer, jeg sender ud, når jeg stiler noget direkte til dem. Men de skal også "følge" mig. De små grå skal periodisk i gang, for at  man kan regne ud, hvem faktisk ser ens skriveri. Facebooks lister bliver ganske vist ikke brugt af størstedelen af brugerne, men der er der ikke samme tvivl om modtagerne.

Er Facebook truet af Google+?

Pressen vil uden tvivl fokusere på spørgsmålet om, hvorvidt Facebooks dominans er truet. Det er der meget få tegn, der tyder på, men derfor kan Google+ alligevel godt blive en succes. Man behøver ikke nødvendigvis have 700 mio. brugere, for at projektet kan lykkes.

Google har fået en genvej forærende. Vi er blevet vænnet til massive sociale netværk via Facebook. Samtidig kan Google undgå mange af de fodfejl, som Facebook har begået. En del af de forbedringer, som Facebook har implementeret løbende, er allerede en del af Google+.

Det leder dog også én til at tænke på, hvornår Google mon vurderer, at den "lukkede field test" er færdig? Google-tjenester er notoriske for at forblive i beta i mange, mange år. Gmail var fx i beta i rundt regnet fem år, førend det endelig kunne slippe den mærkat.

Og hvornår bliver det åbent for alle? For selvom det er ganske let at komme på nu, så kræver det strengt taget stadig en invitation. Hvis du ikke er kommet på endnu, så klik her. Der er invitationer til de første 150.

Google Plus forside

Google+ forsiden - det ser bekendt ud, ikke sandt?

Fremtiden for Google+

Der er en reel chance for, at Google+ bliver en succes. Interfacet er clean, hurtigt og nemt at forstå. Det ligner sådan set Facebook til forveksling, men det er ikke nødvendigvis negativt. Vi er vant til at bruge Facebook, og derfor er interfacet let at gå til.

Samtidig undgår man mange af de irriterende elementer, som Facebook efterhånden indeholder. Man bliver ikke udfordret til sneboldkamp, og man behøver ikke bygge gårde, byer eller forsvare sig mod vampyrer. Kort sagt, ingen apps. Det kan være, de kommer, men for øjeblikket er fokus på brugernes eget indhold - og det virker. (Edit 12-08-11: Google har netop lanceret Google Games, som er de første Google+ integrerede webapps)

Facebook har indtaget en rolle som en global telefonbog. Journalister finder kilder, private finder gamle skolekammerater og virksomheder henter info om folk via deres Facebook-sider. Google er ret gode til søgning, og mange har allerede Google Profiles-profiler. Hvis Google formår at sætte social og søgning sammen, så er der potentiale for et effektivt redskab, en langt mere effektiv global telefonbog. Blandingen af åbne og lukkede profiler udgør måske en udfordring for søgning, men det kan ikke bliver ret meget værre end hos Facebook. (Edit 15-08-11: Google har nu integreret offentlige Google+ posts i deres søgninger)

Det skal desuden nævnes, at Google+ har tænkt mobilplatforme ind fra starten. Der er tæt integration med Android, hvor billeder kan uploades direkte fra kamera-app'en, og iPhone-app'en er også ganske hæderlig. Nogle funktioner er endda kun klar på mobilen, fx Huddles, som er små chat-rum, man opretter vennerne iblandt.

Det gode råd: Muligheden for en frisk start på sociale medier

Hvis man er en virksomhed, som endnu ikke har begivet sig ind på de sociale medier, så udgår Google+ om ikke andet en god mulighed for at være med fra starten et sted. Opret derfor en personlig profil, og følg lidt med. Der er allerede mange folk at interagere med, og det er let at sætte sig ind i. På den måde er man i hvert fald klar, når Google engang tilføjer virksomhedsprofiler.

  1. Edit 12-08-11: Google har netop lanceret Google Games, som er de første Google+ integrerede webapps.
  2. Edit 15-08-11: Google har nu integreret offentlige Google+ posts i deres søgninger.

Del denne side på: email + facebook + twitter