Seismonaut har flere hjemmesider,
som du er velkommen til at besøge:

Seismonauts øvrige sider

Blog

Paneldebat om internettets udbredelse til CPH:DOX

14.11.2014Anders Mogensen

Internettets Udbredelse

Lørdag d. 15. november kl. 14.15 medvirker Anders Mogensen i en paneldebat på CPH:DOX om internettets udbredelse – og hvad det betyder for vores måde at leve på. Debatten foregår i forbindelse med premieren på dokumentarfilmen ”Web”

Jeg fik min første computer som ni-årig. Det var i 1987. Jeg havde sparet op til den i hvad, der føltes som uendelig lang tid. Pengene blev til en brugt Commodore 64 - den originale, brune brødkasseudgave med mørke taster, 64 kilobyte RAM og en imponerende lys og grafik. Den kostede 800 kr, og der medfulgte to joysticks, en båndstation samt en kasse med spil.

Commodore 64’eren havde 38911 basic bytes free, en hukommelse der – om end begrænset – muliggjorde, at man kunne afvikle små hjemmekodede programmer direkte fra hukommelsen. Det ansporede til stor kreativitet, at selv få linjers simpel BASIC-programmering kunne fylde skærmen med blinkende hilsner som ”Hej med dig”.

Det er 27 år siden nu, og på daværende tidspunkt var dette højteknologiske apparat endnu noget specielt, som det end ikke var alle danske børn forundt at lege med. 

I dag forholder det sig helt anderledes. Som far til en seks-årig pige, der i efterhånden mange år har mestret at navigere både familiens iPhones og egen iPad, er det meget tydeligt at se, hvilken værdi adgang til nettet fører med sig i et læringsperspektiv.  

100 dollar laptops 

I 2008 beskæftigede jeg mig i en længere periode med Nicholas Negropontes storstilede projekt "One Laptop Per Child". Igennem et halvt år fulgte jeg det første testprojekt i Nigeria med den såkaldte "100 dollar laptop”. Jeg besøgte testskolen og lærte Ola at kende, et af de første nigerianske børn, der havde fået en ”en af de billige computere – se video her.

Jeg var ikke synderligt imponeret over testprojektet og forholdt mig kritisk til det blandt andet i en række artikler i Information og i Washington Post

I morgen er der premiere på en dokumentar kaldet "WEB" - en film, som følger Roy, en syv årig knægt, der pludselig en dag sammen med 13 andre børn i den øde, peruvianske landsby Antuyo får givet en af de bærbar computer - en handling, der vender op og ned på hans liv.

Sammen med Lars Bo Andersen, Anja Bechmann og Kasper Schiølin, alle fra Infoformations og Medievidenskab ved Aarhus Universiet, skal vi efter filmlen debattere hvilken betydning, internettet har fået i verden i dag og får i fremtiden.


Se trailer til filmen her og køb en billet til premieren i Cinemateket her. 

Del denne side på: email + facebook + twitter