Seismonaut har flere hjemmesider,
som du er velkommen til at besøge:

Seismonauts øvrige sider

Blog

3 platforme til oplevelsesbooking du bør kende

Booking af oplevelsesprodukter inden for turismen er under eksplosiv udvikling og har været det de seneste år. Ud over Danmarks egne bookingplatforme, er der nogle internationale platforme, som er vigtige for destinationer og turismeaktører at have kendskab til og træffe beslutning om, hvorvidt de skal bruges til at løfte salget af destinations oplevelsesprodukter.

Her får du 3 tips til internationale bookingplatforme for oplevelsesprodukter.

1.  GetYourGuide – OTA for oplevelsesprodukter

Skærmbillede 2016-06-23 Kl . 14.17.12

GetYourGuide samler og kategoriserer oplevelser i hele verden, så gæsterne kan bruge mindre tid på at undersøge og mere tid på at opleve. På platformen (web og app) kan gæsterne finde alt fra guidede ture, madlavningstimer, sightseeingbusser, og kanalrundfarter. I dag er der mere end 25.000 produkter fra hele verden. De største konkurrenter til GetYourGuide er Viator (mere om Viator i dette indlæg) og Peek.

GetYourGuide er for professionelle leverandører af oplevelsesleverandører. Det er leverandører, som opretter og leverer produkterne til platformen – f.eks. touroperatører, attraktioner, events, city card-forhandlere, transportoperatører, mv.

Som det er nu er København den eneste destination på platformen i Danmark. Jeg var dog i dialog med GetYourGuide i forbindelse med dette indlæg, og de har naturligvis stor interesse i at åbne andre steder i Danmark, så længe, der er kritisk masse i forhold til antallet af udbudte produkter i en by eller destsination – eksempelvis 10 produkter.

Samme forretningsmodel som OTA'erne

GetYourGuide minder på mange måder om OTA'erne – Hotels.com, Expedia.dk, m.fl. – GetYourGuide sælger bare oplevelsesprodukter i stedet for overnatningsprodukter. GetYourGuide tjener også kun penge på produkterne, når de sælges – altså via kommission. GetYourGuide har fleksible kommissionsrater, som fastsættes ud fra område, efterspørgsel, sæson, m.v. Du får dog altid grundprisen (din egen mindstepris) for dit produkt. Kommissionen dækker:

... all the costs from credit card fees to bank transactions and promotion of your tours through our distribution partners. We also provide customer support, marketing strategies, content optimization and translation services for free.

Læs mere om GetYourGuides prisætning her.

Nem produktoprettelse

leverandørsiden kan virksomheder eller destinationer, der har et oplevelsesprodukt at tilbyde, oprette deres virksomhed og deres produkter gratis. Det er nemt og brugervenligt at oprette sig og der er mulighed for support.

Stærkt distributionsnetværk

Én af de afgørende fordele ved GetYourGuide, er deres stærke distributionsnetværk. GetYourGuide er partner med en række rejsesøgemaskiner og -selskaber, f.eks. Thomas Cook, Holidaycheck.de og Opodo. Det betyder at produkterne som oprettes på GetYourGuide også indgår på tværs af partnernes salgskanaler f.eks. websites, hvor gæsterne begynder at søge på destinationener, flybilletter, billeje, etc., eller via og pre-trip e-mails, som markedsfører oplevelser til den destination, gæsten har købt billet til.

Herudover har GetYourGuide, som alle andre OTA'er, også store annoncebudgetter til Google. Det betyder, at hvis du søger på oplevelser i en destination via søgemaskinerne, så er der stor sandsynlighed for, at GetYourGuide er repræsenteret med en annonce for oplevelsesprodukter i destinationen. Du kan læse mere om distributionsnetværket her.

2. Viator – adgang til salg af oplevelsesprodukter på TripAdvisor

Skærmbillede 2016-06-23 Kl . 14.13.29

TripAdvisor er verdens største rejsecommunities med over 20 millioner aktive brugere. TripAdvisor har de seneste år opkøbt eller indgået affiliateaftaler med flere bookingplatforme. I mange år har restauranter eksempelvis kunne modtage bordreservationer med BookATable via TripAdvisor, hoteller har kunne sælge værelser gennem OTA'erne dirkte via TripAdvisor – og nu er tiden kommet til, at attraktioner og touroperatører nu kan sælge deres tours og biletter direkte på TripAdvisor via tjenesten Viator, som TripAdvisor købte for 200 mio dollar i 2014. 

Oprettelse foregår på Viator.com

For at sætte dine oplevelsesprodukter til salg på TripAdvisor, så skal du oprette dig som sælger af tours og aktiviteter på Viator.com via oprettelsessiden

Når du har klikket Sign up, kommer du til en formular, hvor du skal udfylde informationer om din virksomhed – her kan du også koble den sammen med din virksomheds TripAdvisor-profil, så produkterne vises på din profilside på TripAdvisor.

Her kan du også vælge, hvilket bookingsystem man har ud fra en lang liste, så der skabes en forbindelse til Viator og dit bookingsystem. Herefter udfyldes en lang række oplysninger. Når du er oprettet får du adgang til Viator Supplier Extranet, hvor du kan oprette dine produkter og du tilbydes også personlig vejledning.

Prissætning

Viator og TripAdvisor garanterer brugerne de laveste priser, så derfor skal den pris du sætter dit produkt til være den laveste markedspris – du må altså ikke have rabatter eller tilbud, der er billigere end det billetten eller touren sættes til salg for på Viator.

Lige som GetYourGuide er der dynamisk prissætning – i betingelserne står følgende om prisstningen:

For each Product, Supplier will provide Viator the following rates: Net Rate (i.e., net wholesale rate) and suggested retail rate. [...]. Viator has the right to set the resale price of each Product. The Net Rates provided by Supplier will be valid for a minimum of one (1) year from the date the Net Rate is provided by Supplier and will apply to all Products booked while such Net Rates are in effect. 

3. Airbnb Experience – stadig i beta

Vi skrev tilbage i 2014 om Airbnbs vordende oplevesesbooking (se indlæg), Airbnb Experience, som giver lokale muligheden for at udbyde oplevelser til Airbnbs omfattende antal brugere verden over. Her kan brugere udbyde oplevelser så som at spise hos en lokal, friluftsaktiviteter, sightseeing, fælles madlavning, etc. Se Experience i San Francisco

Tilbage i 2014 var Experience helt nyt, og det er dog også stadig i beta. Det vil sige, at Airbnb stadig er ved at udvikle og optimere på Experience, og det er derfor ikke udkommet i alle lande endnu – heller ikke Danmark. Airbnb er dog allerede bedgyndt at rekrutterer værter for oplevelser i Danmark, så det er kun et spørgsmål om tid, før de åbner i de større byer i Danmark. Værterne kan tilmelde sig her.

Experience er værd at nævnte, fordi Airbnb er en markant spiller i rejsebranchen, og det er vigtigt at holde et øje på, hvad de arbejder på at lancere, og hvad det vil betyde for markedet for oplevelsesbooking.

Samarbejde med OTA'erne om oplevelsesbooking

Når det handler om afsætning af produkter, handler det om at have et stort netværk af aftagere. Det får man som oftes i dag gennem OTA'erne, som har store muskler at spille med i forhold til annoncering og brugervenlige hjemmesider og apps. På samme måde som vi så, at OTA'er ændrede markedet for hotelbooking, vil de også gøre det for oplevelsesbooking.

I forbindelse med den danske indsats med at gøre oplevelser bookbare, vil det derfor være oplagt at afsøge mulighederne for at koble produkterne i eksempelvis Oplev Danmark op på GetYourGuide og Viator, så vi så vidt muligt får skabt et stort distributionsnetværk. 

Del denne side på: email + facebook + twitter