Employee advocacy er her der og alle vegne. Men hvad er employee advocacy egentlig? Få vores take på, hvad employee advocacy er for en størrelse, og hvorfor det er noget, du (måske) bør bruge krudt på.

På trods af det fancy (og for mange uudtalelige) navn, er der ærligt talt ikke så meget mystisk hokus-pokus over employee advocacy. Vores definition på employee advocacy er:

Employee advocacy /ɪmˈplɔɪ.i ˈædvəkəsi/
At opfordre, uddanne og facilitere medarbejdere til aktivt at dele indhold og aktivt indgå i arbejdsrelevante samtaler gennem deres personlige social medie-profiler.

Kort fortalt handler employee advocacy altså om at motivere medarbejdere til at fortælle om deres arbejde, og hvad de er professionelt interesserede i på sociale medier. Og her skal ‘arbejde’ forstås i et holistisk perspektiv, hvor det kan være alt fra produkter og ydelser til kolleger og kultur samt den enkeltes faglighed.

Men hvorfor taler vi overhovedet employee advocacy?

Tilliden og loyaliteten til virksomheder og organisationer daler

Vi mennesker tager ikke længere virksomheder og organisationers ord for gode varer – vi er blevet mere kritiske og skeptiske, fordi vi ved, de vil have noget fra os (vores tid, data, penge etc.)

Og samtidig har udbuddet af tilgængelig services, ydelser og produkter aldrig været større. Tidligere havde vi adgang til et begrænset antal af rejseselskaber, tøjbutikker, leverandører, rådgivere, you name it. Med digitaliseringens indtog er den tid for længst væk. Webshops, -sider og deleøkonomiske platforme betyder, vi har myriader af muligheder, når vi skal investere i nyt.

Så hvordan kan du tiltrække mennesker til din virksomhed eller organisation?

Mennesker, vi kan spejle os i, er lige så troværdige som eksperter

Det amerikanske bureau Edelman har siden 2001 lavet en årlig analyse, som undersøger, hvem vi mennesker har tillid – og ikke tillid – til.

De seneste års analyser viser i stigende grad, at forbrugerne stoler mest på mennesker, der minder om dem selv. Faktisk stoler forbrugere lige så meget på mennesker som dem selv som på tekniske og akademiske eksperter. Herefter følger ansatte i virksomheder.

employee advocacy seismonaut

Vi mennesker stoler lige så meget på folk, vi kan spejle os i, som tekniske og akademiske eksperter. Kilde: Edelman, 2017

Kigger man på, hvem forbrugerne stoler mest på, når det handler om en virksomheds kriser, innovationsgrad, CSR-indsatser, arbejdsmiljø m.m., er den klart mest troværdige virksomhedens ansatte – i væsentlig højere grad end både CEO, talsperson og endda akademikere og aktivistiske forbrugere. Formentlig fordi de er dem, der har mindst at vinde ved at tale godt eller skidt om deres arbejdspladser.

Når det handler om arbejdspladser, stoler vi i væsentlig højere grad på medarbejdere end på CEOs, talspersoner og endda akademikere og aktivistiske forbrugere. Kilde: Edelman, 2017

Men det er ikke kun pga. af ovenstående, employee advocacy vinder frem. De sociale medier arbejder nemlig også mod virksomhederne og organisationerne.

De sociale medier arbejder imod virksomheder og organisationer

I takt med at vores tillid og loyalitet falder til virksomheder og organisationer, falder også vores lyst til at se og interagere med deres indhold på sociale medier.

Det ved de godt hos LinkedIn, Facebook, Twitter etc. – og konsekvenserne har du formentlig lagt mærke til, hvis du har indblik i social medie-statistikkerne i din virksomhed: Rækkevidden for opslag fra virksomhedsprofiler går kun én vej, nemlig ned (med mindre du bruger penge på annoncering, selvfølgelig).

Et af de steder, der er tydeligst at se forskel på medarbejdernes og virksomhedsprofilernes rækkevidde er på LinkedIn – her kan man nemlig som privatperson aflæse, hvor mange der har set ens opslag.

Det hører ikke til sjældenhederne, at jeg på LinkedIn (med pt. knap 400 beskedne forbindelser) når ud til tre gange så mange som Seismonaut med mine opslag – til trods for Seismonauts næsten 2000 følgere.

Mangler du mere kvantitativ data, kan du se LinkedIns overbevisende infografik med 12 grunde til, hvorfor det skaber værdi at iværksætte en employee advocacy-indsats.

Screen dump fra LinkedIns infografik om employee advocacy.

Kort sagt: Som virksomhed eller organisation bliver altså sværere og dyrere at nå ud til ens målgruppe og ikke mindst trænge igennem til dem med sit budskab.

Employee advocacy skaber værdi for både medarbejdere og arbejdsplads

Hvem i din virksomhed eller organisation vækker tillid hos andre og har samtidig profiler på sociale medier, der ikke lider under mindre rækkevidde? Svaret er dine medarbejdere.

En dedikeret employee advocacy-indsats kan skabe stor værdi for virksomheden eller organisationen på mange forskellige parametre:

 • Stærkere brand image gennem medarbejdernes indblik i kultur og thought leadership
 • Større engagement fra medarbejdere, fordi de involveres strategisk i virksomheden eller organisationen
 • Tiltrækning og rekruttering af kompetente medarbejdere
 • Øget kendskab til produkt/ydelser/services
 • Øget salg gennem social selling
 • Stærkere sammenhold mellem kolleger og større internt netværk
 • Tættere bånd mellem HR- eller kommunikationsafdeling og medarbejderne, hvilket skaber værdifulde indsigter ift. medarbejder(u)tilfredshed, inspiration til content på virksomhedsprofilerne på sociale medier m.m.

Men hvad får medarbejderne ud af employee advocacy? Det er et oplagt spørgsmål, eftersom de færreste umiddelbart har lyst til at agere reklamesøjle for deres virksomhed.

Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at pointen med employee advocacy er, at det, medarbejderne deler, er autentisk. At de har lyst til at dele det, de deler, og at de kan stå inde for det. For ellers undergraves ens troværdighed hurtigt hos de mennesker, der ser opslagene.

Medarbejderne skal selvfølgelig også have noget ud af deres indsats – og der er mange forskellige outcomes, der kan motivere mange forskellige typer af medarbejdere til at dele opslag om deres arbejdsplads og fagligheder:

 • Stærkere og større professionelt netværk
 • Anerkendelse fra professionelle peers, men også familie og venner
 • Opdateret viden på trends og nyheder
 • Professionelt brand som thought leader, der anses som en troværdig og pålidelig kilde til information og viden
 • Større internt netværk
 • Showcasing af projekter og resultater, som kan virke karrierefremmende

Advocacy er for mere end “bare” medarbejdere

Det er ikke kun store B2B- og B2C-virksomheder med mange ressourcer, der kan lave målrettede employee advocacy-indsatser. Vi har arbejdet med mange typer af advocacy i årenes løb:

 • Student advocacy. I projektet Studieliv Holstebro blev studerende udnævnt som ambassadører for at lokke nye studerende til byen, mens vi med VIA-studielivsambassadørerne brugte de studerende til at vise studielivet på VIA University College frem på Instagram. Læs VIA-casen her. 
 • Citizen advocacy. Hedensted Kommunes borgere fik viden og inspiration til, hvordan de kunne vise livet i kommunen på sociale medier og være med til at påvirke tilflytningen.
 • Member advocacy. Hvem er bedre til at tiltrække folk til events end dem, der tidligere har deltaget? Med en række ambassadører hjalp vi DGI med at få flere deltagere til Landsstævnet 2017. Læs casen her.
 • Employee advocacy. Funktionærer og produktionsansatte i Danish Crown har med deres skræddersyede kompetencegivende forløb lavet hundredvis af opslag om virksomheden på kryds og tværs af kanaler. Læs casen her.

Vi deler snart et nyt indlæg, som følger op på, hvordan du konkret kan gå til værks med employee advocacy. Stay tuned!