Sidste år offentliggjorde Peter Vittrup fra Seismonaut et blogindlæg med svar på, hvordan sociale medier påvirker unge. Det har siden medført mange opfølgende spørgsmål og kommentarer. Her er et af dem.

Hej Peter

Jeg er en pige på 15 år, der lige nu har projektopgave. Mit underemne er unge og sociale medier. Jeg har kigget lidt på dine svar til to andre piger som havde det samme emne som mig og undret mig lidt.

Læs blogindlægget: Hvordan bliver unge påvirket af sociale medier? (2014)

Jeg har talt med nogen unge, og de tror vi bliver mindre sociale af de sociale medier, da vi bruger for meget tid på dem. Du siger vi ikke skal overvurdere konsekvenserne og vi skal ikke fokusere på det negative men er vi ikke nødt til det? Vi bliver jo mere fraværende så snart vi tager mobilen op af lommen, når vi egentlig er i gang med en samtale. Handler det ikke mere om at få unge til ikke at bruge telefonen i sådan en stor grad? Unge er vant til at få anerkendelse via de sociale medier og er vant til altid at få den nyeste opdatering hele tiden. Skal vi ikke prøve at forhindre det i stedet? Og har du nogen ideer til hvordan?

På forhånd tak
Mvh Sofie


Svar fra Peter Vittrup

Hej Sofie

Først og fremmest tusind tak for nogle de rigtig gode og kritiske spørgsmål du stiller til mit blogindlæg. Jeg tror mange kan genkende din oplevelse af at bruge for meget tid på sociale medier. Den dér lille fornemmelse af, at computeren og mobiltelefonen stjæler fokus fra alt, hvad der i virkeligheden er vigtigt. Samtalen, nærværet, fordybelsen. At vi bliver mindre sociale af sociale medier osv.

Den slags fornemmelser er ikke nødvendigvis forkerte. Tværtimod. Jeg tror det er ekstremt vigtigt at vi alle sammen overvejer, hvordan vi bruger teknologien på en måde, der er positiv for vores liv. Præcis som du gør.

Da jeg skrev mit tidligere svar (det som du har læst) forsøgte jeg bare at sætte lidt perspektiv på tingene. For jeg mener ikke nødvendigvis vi er afhængige af sociale medier. Jeg tror primært vi er afhængige af hinanden. Det er derfor vi bruger sociale medier. Fordi vi som mennesker har grundlæggende sociale behov - for at være sammen med hinanden, snakke sammen, smile til hinanden, blive anerkendt osv. Sådan har det altid været, det foregår bare anderledes i dag, hvor mobiltelefonen har gjort vores kommunikation ekstremt hurtig.

Jeg mener altså ikke hovedproblemet er, at er vi styret af teknologien. Vi er derimod ekstremt styret af hinanden og vores forventninger til hinanden. Den slags kan sociale medier være med til at forstærke - ligesom meget andet bliver forstørret og forstærket af teknologien.

Så hvad gør vi, hvis vi oplever det er et problem?

Ja, jeg tror i hvert fald ikke løsningen er at droppe det hele (mobiltelefonen, internettet osv.) og drømme sig væk til fortiden. Den tilgang holder sjældent. Men det er jo heller ikke, hvad du foreslår.

Jeg tror første skridt er, at vi bliver bedre til at overveje hvornår, hvordan og hvor meget vi ønske at bruge teknologiens muligheder. Hvis man bliver irriteret over at kan ikke kan fokusere på en samtale, må man øve sig i at blive bedre til det. Diskutere det med vennerne eller klassen. Eller man kan opsætte regler for sig selv. Jeg har eksempelvis selv slået næsten alle push-beskeder fra på min telefon - så jeg selv kan bestemme, hvornår jeg tjekker min mail og mine beskeder. Det virker godt for mig, så jeg ikke bliver forstyrret hele tiden.

Mobiltelefonen og de sociale medier ændrer rigtig meget i vores hverdag med hinanden. Men vi bliver nødt til at fastholde, at de samtidig bare er redskaber, som vi kan vælge at bruge på forskellige måder.

Rigtig god arbejdslyst med opgaven!
Mange hilsener / Peter