Danmarks nye oplevelsesgeografi

gravatar
Af 
 · 
25. juni 2018
Featured Image

Billede: Vardemuseerne

Det koger og syder i turismen. Kedlerne damper i virksomhederne, og den 24. maj forsøgte regeringen at bære kul til maskineriet ved at sætte en tændstik til det korthus, der udgjorde den offentlige forvaltning af sektoren. Derfor glæder jeg mig vanvittigt til dette års turismetræf.

KL inviterer den 4. september til turismetræf under overskriften: “Danmarks Nye oplevelsesgeografi”. Seismonaut har assisteret KL med at få program og indhold på plads, og jeg forventer mig intet mindre end brandvarme faglige debatter.

For når nu kortene er kastet i luften, hvordan skal de så lægges på ny? Hvordan sikrer vi en bæredygtig udvikling af turismen, der dels udnytter momentum i markedet, understøtter erhvervet og skaber rum for flere besøgende? Hvad skal der til, for at borgere og besøgende kan lide vores byer og landskaber både nu og i fremtiden?

Turismen rykker fra niche til kerne

De spørgsmål er omdrejningspunktet for den bevægelse, der pt. finder sted i de danske kommuner. En bevægelse, hvor turismen rykker fra at være niche til at være kerne.

Traditionelt set har turisme mange steder handlet om sommerferiegæster og familievirksomheder. Et emne der tit er blevet “parkeret” i et hjørne af forvaltningen. Nu rykker emnet i stedet ind i kernen og bliver central for diskussionen om både erhvervsservice, fysisk planlægning, kultur og bosætning.

Diskussionerne kommer til at handle om, hvordan man udvikler turismen og stedet i ét og samme greb. Hvordan man får turisme, bosætningsinitiativer, kulturinvesteringer, fysisk planlægning og erhvervsservice til at gå hånd i hånd.

Dermed ikke sagt at alle kommuner, har puffet lige meget til turismedagsordenen. Nogle mærker mere end andre turismens relevans. Men i langt de fleste kommuner, jeg støder på, bobler spørgsmålene om, hvordan kommunen kan få mere ud af den vækst, der præger sektoren, og hvordan væksten skal finde sted lokalt.

Borgerne havde nøglen til bæredygtig turisme i Amsterdam

Sidstnævnte var særligt vigtigt for borgerne i Amsterdam, da deres folkevalgte skulle lægge ny strategi for, hvordan turismen skulle udvikles og markedsføres. Her havde byens borgere på egen krop nemlig mærket, at vor tids turister har ændret profil og præferencer. De kan ikke længere parkeres i en kasse med mærkatet “sommerferiegæster”.

De rejser groft sagt, når det passer dem, med hvem det passer dem og helst så ofte som muligt. Og Amsterdam var blevet et overordentligt populært rejsemål. Blandt andet for internationale horder af virile og løsslupne mænd, som fløj til byen for at give den vordende gom minder for livet i byens Red Light District.

Ligeledes så byen også en stor interesse fra purunge millennials, som levede på en sten under deres ophold, og som prioriterede deres tid og penge på coffeeshops efterfulgt af halsbrækkende cykelture gennem byen. Cykelture, som de yndede at filme med deres smartphones i jagten på det næste virale hit.

Ikke just gæster, der harmonerede med borgernes opfattelse af det gode liv. Her blev politikernes øvelse derfor, at stille skarpt på netop borgernes opfattelse af det gode liv.

Oplevelsesgeografien udvides via nye, tværgående samarbejder

Borgernes opfattelse af det gode liv kom til at stå helt centralt for den vision, der i dag danner rygraden i DMO’en Amsterdam Marketing’s arbejde. Devisen her er, at hvis byen er rar at leve i, så er den også rar at besøge. Konsekvensen er, at der i dag er målgrupper, man strategisk vælger fra. De er ikke attraktive “gæster” for Amsterdam.

Ligeledes er byens oplevelsesgeografi udvidet til at dække en lang række af de kommuner, der ligger omkring Amsterdam. Målet er nemlig, at turisterne skal spredes mere ud, og at deres oplevelsesgeografi dermed skal udvides. En øvelse, der har givet anledning til nye, meningsfulde temaruter, som er kickstartet gennem tværkommunal udvikling, og som i sidste ende er båret af et ønske om at skabe gode byer og steder man kan leve – og sekundært besøge.

Historien fortsætter på KL’s turismetræf

Denne historie er en af de fortællinger, som jeg glæder mig til at få foldet ud på dette års turismetræf. Her vil Nico Mulder, der arbejder som marketing strategy director i Amsterdam Marketing, nemlig deltage med et oplæg. Det vil handle om, hvordan man kan skabe en god ramme for kollektiv og integreret markedsføring af et sted, og hvilke muligheder og udfordringer der kan opstå, når man som dem, samarbejder på tværs af ialt 33 kommuner.

Et oplæg der sammen med de øvrige programpunkter forhåbentlig kan give insp iration til kommunernes forestående opgave med at lægge kortene for varetagelsen af turismen på ny.

Se hele programmet her

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
info@seismonaut.com



Find us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog archive
Linkedin