Fire grunde til at kreative slår andre i at skabe værdi

gravatar
 · 
1. april 2019
Featured Image

En ny bog sætter under overskriften ‘Det Kreative Danmark’ fokus på det store potentiale, der ligger i kreativitet. Kreativitet, der munder ud i alt fra kunst og kultur, hardcore vækst og arbejdspladser samt innovation, der fører til nye produkter og services i private og offentlige virksomheder. Jeg har fornøjelsen af at bidrage til bogen, som udkom den 1. april.

I de sidste 15 år har kreativitet været omdrejningspunktet for mit arbejde. Kreativitet forstået som kernen i de kreative erhverv og som noget, der skaber vækst og innovation på kryds og tværs af erhvervslivet og den offentlige sektor.

Jeg bliver ved med at finde emnet interessant, og det bliver hele tiden mere aktuelt, for hvad pokker skal vi leve af i Danmark, hvis ikke det er vores evne til konstant at tænke nyt og skubbe til det eksisterende?

Ikke en anmeldelse, men en opfordring

Derfor sagde jeg selvfølgelig ja, da jeg i sommer blev spurgt, om jeg ville medvirke til Christians Haves bog, Det Kreative Danmark. Den udkom 1. april, og jeg håber, den får en bred læserskare.

Dette er hverken en anmeldelse af bogen eller bashing af DJØF’ere eller andre fagligheder. Men det er en klar og tydelig opfordring, for jeg mener af hele mit hjerte, at alle burde interessere sig for, hvad der sker i det kreative danmark.

Fire grunde til, du skal interessere dig for kreativitet

Hvorfor skal jeg interessere mig for det, spørger du måske?

Det har jeg fire grunde til. De er baseret på mit arbejde med feltet kombineret med en drøm om, at få alle til at se det samme, som jeg gør. Så her kommer de:

Grund #1: Nye forretningsmodeller

Jeg har sagt det længe, og jeg siger det igen: Alle burde interessere sig for computerspilbranchen og de forretningsmodeller, der findes her.

Den branche er blandt de fremmeste til at udnytte digitaliseringen og skabe interessante og skalerbare forretningsmodeller på baggrund af den. Spilvirksomheder forstår deres brugere, taler med dem i øjenhøjde og udnytter al den data, som spil skaber til hele tiden at udvikle nye tilbud og nye forretningsmodeller.

Der er masser af inspiration at hente og branchen er forlængst kommet op af kælderen og ud af teenageværelserne.

Grund #2: Digitale talenter

Folk med kreativ baggrund – uddannelses- eller erfaringsmæssig – rummer en enorm talentmasse, som jeg mener bør interessere både det private og offentlige Danmark langt mere. Vi har en tendens til at satse på det kendte – dvs. folk, der ligner os selv. Samtidig ved vi jo godt, at diversitet ofte er grobund for nytænkning.

Derfor blev jeg ekstra glad, da jeg så, at Forsvaret for nyligt annoncerede efter gamere i erkendelse af, at folk, der har spillet meget Counter-Strike, har ekstremt værdifulde kompetencer, som man ikke kan tilegne sig på skolebænken. Og for nylig talte jeg med arkitektfirmaet Henning Larsen, der har fået blik for, at animatorer kan give kedelige bygningstegninger sjæl og storytelling og dermed skabe en konkurrencefordel.

Så jeg vil hermed opfordre alle til at se nye steder hen næste gang, I skal rekruttere.

Grund #3: Nysgerrighed

Harvard Business Review lavede sidste år en business case på nysgerrighed. Hvorfor? Fordi nysgerrighed udvikler organisationer, produkter og services.

Og hvis der er nogen, der er trænet i at være nysgerrige, er det kreative – og måske særligt endda dem med kunstnerisk baggrund. Vi andre med mere klassiske DJØF-baggrund er skolet i kritisk tænkning og metode og den slags, og det er fint – men nysgerrigheden går ofte fløjten, når hverdagen rammer i den styrelse, kommune eller udviklingsafdeling, man ender i. Hvorfor ikke lade sig inspirere af designernes, billedkunstnernes eller filmskaberens værktøjskasse?

Der er guld at hente, for de tør ofte blive i den nysgerrige fase i langt længere tid end os andre – og jeg vil vove at påstå, at det skaber bedre løsninger!

Grund #4: Æstetik og stoflighed

Alt for ofte strander vi i at bruge de sanser, vi er trænet i fra vores uddannelser. De analytiske, kommunikerende og vurderende. Det giver ensartethed hele vejen rundt og mængderne af papir – fysisk såvel som digitalt – vokser og vokser.

Igen er jeg inspireret af kreative og kunstneres blik på verden. Begrebet som æstetik og stoflighed er ikke bare noget, der hører til i kunstens verden, på filmlærredet eller på scenen. Der er heldigvis allerede mange eksempler på, hvordan samspil mellem fx kunst og byudvikling kan skabe bedre og tryggere byrum, inklusion af befolkningsgrupper osv., og jeg håber, der bliver meget mere af den slags i fremtiden.

Brug for mere inspiration?

Så med bogen 'Det Kreative Danmark' som anledning blev dette min opfordring til dig ift. at lade dig inspirere, udfordre, drille og blive rigere af alle de mange kreative, kulturelle og kunstneriske talenter og virksomheder som Danmark bugner af.

Jeg kunne skrive meget mere om dette, men jeg stopper nu. Hvis du har lyst til at snakke mere med mig om det, er jeg altid klar til at drikke kaffe.

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
info@seismonaut.com



Find us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog
Linkedin