Langt de fleste borgere i Danmark benytter folkebiblioteket på et eller andet tidspunkt i livet. Men vi ved ikke ret meget om, hvorfor, og hvad det betyder for dem. Ikke før nu.
Folkebibliotekerne benyttes årligt af omtrent halvdelen af borgerne i Danmark og er dermed Danmarks mest anvendte kulturinstitution. Men et biblioteksbesøg er meget mere end et tal. Initieret af Roskilde Centralbibliotek har vi undersøgt, hvad brugen af folkebiblioteket egentlig betyder for borgerne. Du kan downloade undersøgelsen nederst i artiklen.
Et nuanceret blik på folkebibliotekets betydning
Undersøgelsen viser, at folkebiblioteket har en mangfoldig betydning for borgerne, og at de mest gennemgående betydninger er:
- Frirum: Folkebiblioteket er et frirum i hverdagen, hvor borgerne finder plads til fordybelse og tager sig tid til sig selv og hinanden.
- Perspektiv: Folkebiblioteket er en troværdig formidler af viden og giver borgerne et oplyst og kritisk perspektiv på tilværelsen.
- Fællesskab: Folkebiblioteket er et sted, hvor borgerne oplever samvær – alene, eller sammen med andre - og hvor man oplever, at materialer og faciliteter er et fælleseje uden økonomiske barrierer for brug.
- Kreativitet: Folkebiblioteket er en kilde til inspiration og stimulerer brugernes fantasi og forestillingsevne. Folkebiblioteket kan også bidrage til at motivere brugerne til at prøve noget nyt og tilegne sig nye færdigheder.
"For mig føles det som om, at biblioteket er et tilbud med hjerte. Et tilbud der vil mig det bedste, og hvor jeg ikke er et produkt eller en kunde"
Mand, 39 år
Undersøgelsen viser samtidig, at folkebibliotekets personale har stor betydning for borgerne. Personalet er bibliotekets menneskelige ansigt og fungerer for mange som et relationelt holdepunkt i lokalsamfundet. Det glæder brugerne at møde et menneske, som kan hjælpe med informationssøgning, anbefalinger til ny læsning og med alt muligt andet.
"Der er mange forskellige mennesker, der er fælles om stedet. Man deles om bøgerne. Deles om magasiner osv. Det samler et samfund"
Kvinde, 18 år
Borgerne værdsætter også biblioteket som et sted, hvor man kan stole på det man ser og hører. I en tidsalder, hvor det er svært at skelne information fra misinformation, har det stor betydning for borgerne, at folkebiblioteket kuraterer og formidler viden og information - fysisk og digitalt.
Betydningskompasset
Foruden for denne undersøgelse har vi udarbejdet en brugsguide, som giver en indføring i, hvordan Betydningskompasset og undersøgelsens resultater kan anvendes i praksis; dels til at kvalificere og nuancere samtalen om folkebibliotekernes betydning, og dels som en ramme for at udvikle og evaluere biblioteksindsatser på operationelt niveau. Du finder betydningskompasset her.
Download: Folkebibliotekets betydning for borgerne i Danmark
Udfyld formularen med dine oplysninger for at få tilsendt undersøgelsen.