Fremtidens kulturbyggerier

gravatar
 · 
6. september 2022
Featured Image

Der var engang, hvor kulturbyggeri var store pragtbyggerier forbeholdt fine folk, der passivt så en forestilling i teatret, mens de sad på plysbeklædte stole. Sådan er det ikke længere. For i dag er kultur ikke forbeholdt de få, men bliver dyrket og indtaget af alle samfundslag.

Når vi ser ud over landskabet af nyere kulturbyggerier, er det tydeligt, at byggeriet af kulturfaciliteter er del af en større udvikling om at brede kultur ud til flere. I dag skal byggeriet rumme mange forskellige målgrupper og typer af aktiviteter. Det betyder, at kulturbyggerier rundt i Danmark findes i forskellige varianter. Men hvad er det, som kendetegner de faciliteter, vi bygger i dag? Og hvordan ser fremtidens kulturbyggeri ud?

“Kulturens rum bliver åbnet op på helt nye måder de her år. Det går begge veje - kulturen rykker uden for murene i byrum og landskaber, men trækker også det øvrige samfund og vores fælles samtale ind i nye inspirerende rammer og faciliteter.”
Peter Thor Andersen, direktør, Øhavsmuseet

For Lokale og Anlægsfonden har vi dykket ned i de trends, som aktuelt sætter dagsordenen inden for kulturbyggerier i Danmark. Vi har derfor sat en masse spændende kulturaktører og fagprofessionelle i stævne for at blive klogere på, hvilke tendenser som er med til at forme kulturens arkitektur i de danske byer.

På tværs af biblioteker, museer, teatre, kulturhuse og kulturtorve peger analysen på fem hovedtendenser, der viser, hvor udviklingen af moderne kulturbyggerier er på vej hen. De fem tendenser er:

1) Stedbundne kvaliteter - Fra ikonisk byggeri til unikke steder
2) Flerfunktionalitet - Samspillet mellem faciliteten, aktiviteter og brugere
3) Transformation - En kvalitet, der ikke kan købes for penge
4) Uden for murene - Mellemrum med kulturoplevelser
5) Bæredygtighed - Det handler om at vælge

Tendenserne er suppleret af cases med eksempler på nyere kulturbyggerier, der på forskellig vis afspejler og perspektiverer tendenserne.

Kom med til Sorø og hør, hvordan en tidligere parkeringsplads er blevet omdannet til et kulturelt byrum, der forener kunst, læring og fysiske aktiviteter for alle aldersgrupper. Eller bliv klogere på, hvordan Cosmos, som både rummer et bibliotek, borgerservice, kulturhus og lokalarkiv, er lykkedes med at skabe en fælles dagligstue på hovedgaden i Viby Sjælland.

I analysen finder du flere gode eksempler på nytænkende byggerier, der hver især understøtter det rige danske kulturliv. Udfyld formularen herunder, så sørger vi for, at analysen lander i din indbakke!

Download: Fremtidens kulturbyggerier

Vi har brug for lidt oplysninger for at kunne sende analysen til dig.

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
info@seismonaut.comFind us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog
Linkedin