I en kompleks, digitaliseret verden kan man ikke længere følge en fastlagt rute gennem uddannelsessystemet. Man må finde sin egen sti, som kræver et nyt kompas.
Den digitale udvikling udfordrer os alle. Udviklingen foregår nu så hurtigt og i så mange forskellige retninger, at det er umuligt at forudsige, hvilke forandringer der er døgnfluer, og hvilke der ændrer samfundet, som vi kender det.
Ét er dog sikkert: Forandringerne kræver, at vi alle får en grundlæggende forståelse for teknologi, der kan guide os i årene, der kommer. Den forståelse skaber grundlaget for både vores egen karriere og arbejdsliv og for vores børns og unges møde med fremtiden.
I Seismonaut arbejder vi med konsekvenserne hver eneste dag på mange forskellige måder. Vores tilgang er, at teknologien med stor kraft og hastighed rykker ind i vores eksisterende strukturer og brancher og ændrer fundamentalt på dynamikken og aktørfeltet.
Eksempelvis ender 65% af de børn, der begynder i folkeskolen i år, i jobs, der endnu ikke findes (World Economic Forum’s “Future of Jobs”-rapport). Og arbejder man i teknologisektoren, vil de fleste af de værktøjer, man bruger, være forældede, inden der er gået 3-4 år.
Hvordan laver man læringsplaner eller kompetenceudviklingsplaner, der tager højde for det?
Kort fungerer ikke i ukendt terræn
Industrisamfundets måde at håndtere læring på var enkel: Man indrettede bygninger som fabrikker, hvor børn blev transporteret gennem klassetrinene, indtil de var “færdigsamlede” og klar til at komme ud på markedet. Det var kosteffektivt og på mange måder en god model, hvorfor de videregående uddannelser på mange måder også fungerer sådan i dag.
Man kan sige, at skolen havde det kort, der viste den optimale rute til et godt job og en sikker fremtid. Kortet udstak, hvad man skulle lære hvornår, hvordan det lærte skulle bruges, og hvad man helst skulle undgå for at fare vild. Og i mange, mange år viste kortet rigtigt – det var vejen til et godt job og en tryg fremtid.
Men de senere år, er vi blevet mindet om, at “the map is not the territory”, som videnskabsmanden Albert Korzybski sagde. Grunden til, at kortet virkede, var, at verden var mindre kompleks. Ny viden spredtes langsommere, nye teknologier blev kun langsomt implementeret, og globalisering var en fjern teoretisk tanke.
Med internettet, globalisering og deraf mere komplekse forandringer er kortet som metafor for industrisamfundets læringsmodel forældet. Landskabets terræn er blevet for ujævnt og sigtbarheden for lav. Vi har brug for en ny metafor for læring og kompetenceudvikling.
Mit bud er kompasset.
Et kompas, der kan guide i en foranderlig tid
Kompasset er et meget mere fleksibelt redskab, der kræver, at man benytter kreativitet og autonomi for at finde sin egen sti. Ved at udstyre vores børn og unge med kompasser fremfor kort anerkender vi, at verden er stadig mere uforudsigelig og flytter sig hurtigere end nogensinde før. Et kort kan føre dig på vildspor dybt ind i moradset, mens et kompas altid vil få dig frem til dér, hvor du skal hen. Et kompas gør det også muligt at udforske alternative stier, tage spændende omveje og gøre værdifulde fund undervejs.
Kompasset er med andre ord en læringsmetafor, der passer til den digitale tidsalders ukendte fremtid.
The Start-Up of You
Men hvad betyder skiftet fra kort til kompas i praksis? Jeg tror, at det først og fremmest er en mindset-øvelse: Vi bliver nødt til at tilpasse vores mindset, før vi kan tale om skillset og toolset.
Industriens tidsalder antog læring som noget, der skulle gennemføres og overstås, hvor vi i den digitale tidsalder må og skal lære hele livet. I forlængelse af den tanke er det relevant at lade sig inspirere af tidens succesfulde iværksættere, der måske er de bedste rollemodeller for en ny tids læringsstil og løsningsmodeller på tidens store udfordringer.
LinkedIns stifter, Reid Hoffmann, skrev for nogle år siden en bog, “The Start-Up of You”, hvor han argumenterer for, at vi bør betragte os selv som en start-up, der hver dag skal tilpasse sig nye teknologier og markedets behov for at skabe værdi. Hvis vi tager indsigterne fra denne bog og oversætter dem til uddannelse og kompetenceudvikling kan vi se tre gode råd, der kan hjælpe os fra kort til kompas:
De tre ting, du skal gøre, er:
- Drop tanken om det store kort over karrieren. Iværksættere skriver ikke 100 siders forretningsplan, før de går i gang med at starte virksomhed. De eksperimenterer kontinuerligt og tilpasser sig ud fra, hvad de lærer. Følg de vigtigste mennesker inden for dit fag, interesse, arbejdsområde på sociale medier. Forstå, hvad der interesserer dem, og tilmeld dig kurser på en af de anerkendte læringsplatforme som fx Coursera, edX eller Udacity. På den måde får du hele tiden opdateret og tilpasset din kompetenceprofil ud fra de vigtigste tendenser lige nu.
- Brug netværket og sug viden og informationer ud om, hvor vækstmulighederne er, og investér i dig selv ved at tilegne dig de kompetencer, der skal til for at høste mulighederne. De fleste mennesker elsker at fortælle om det, de ved og har lært. Sæt kaffemøder op med folk, der er dygtigere end dig og spørg, spørg og spørg! Det er overraskende, hvor let det er. Brug svarene til at placere dig der, hvor de spændende opgaver kommer inden for dit fagfelt.
- Endelig skal du styrketræne din evne til at fokusere, være disciplineret og arbejdsom. Det er kompetencer, der aldrig har været vigtigere i en tid, hvor Netflix og HBO gør det langt lettere at læne sig tilbage og lade stå til end nogensinde tidligere. De fleste kæmper med at fokusere – både på arbejde og hjemme – og alligevel viser forskning, at selvdisciplin er et af de vigtigste karaktertræk i den menneskelige udvikling (Wilhelm Hoffmann, 2013). Alle metoder gælder, så hent fx SelfControl-app’en, der lukker ned for emails og sociale medier i en periode, find rolige arbejdspladser uden forstyrrelser, opfind belønninger, når du har læst et kapitel eller skrevet en artikel, og tilgiv dig selv, når du alligevel plumper i.
Terrænet, vi navigerer i, har aldrig været mere ukomplekst. Kompasset trumfer kortet uanset alder og uddannelsesniveau. Kompetencer, der er gearet til en digital tidsalder skal tilegnes og tilpasses på daglig basis; du er aldrig færdig med at lære.