Nordiske traditioner for outdoor og naturoplevelser

gravatar
 · 
15. december 2022
Featured Image

Vores CEO Anna Porse Nielsen og Chief Advisor Andreas Bonde Hansen har været til tasterne og begået en artikel med overskriften Soft Mobility and Nordic Democratic Outdoor, som er trykt i den franske trendbog Cahier-Tendance #7 af Welcome City Lab. Er du ikke helt skarp i de franske gloser, så har vi samlet nogle af perspektiverne her.

I de nordiske lande har vi en særlig tradition for outdoor og naturoplevelser. I alt sin enkelhed er den kendetegnet ved en særlig relation til natur og landskab. Samtidig er interessen for oplevelser i naturen steget, og coronapandemien har for alvor accelereret nye tendenser inden for outdoor. Den stigende efterspørgsel efter outdooroplevelser, kombineret med de nordiske landes unikke infrastruktur med vandre- og cykelstier samt adgang til mange campingpladser og feriehuse nær vidunderlige naturområder, er den gode formel til at skabe eksklusive oplevelsesprodukter til nye målgrupper. 

Fiskeri og jagt, skiløb, sejlads, vandreture og cykling er alle sammen outdooraktiviteter. De to sidstnævnte er særlig interessante. De er nemlig traditionelt set forbundet med at være billige ferieformer. Men i den senere tid har de fået højere og højere status. Naturen er en ramme for selvrealisering. Det at bevæge sig på cykel eller til fods handler ikke længere om, at tingene ikke må koste så meget. Det er tydeligt, at der er sket et skifte med naturen som afsæt for nye kommercielle aktiviteter, og det skaber grobund for nye innovative oplevelsesprodukter.

Mere end bare en oplevelse

En outdooroplevelse har tre forskellige lag, jf. nedenstående figur. Helt inde i kernen er selve aktiviteten, uanset om det er en cykeltur, vandretur eller en sanketur i skoven. Udenom aktiviteten er oplevelsen. Det er forventninger inden aktiviteten, følelserne under aktiviteten og de efterfølgende erindringer efter aktiviteten. Sidst kommer potentialet for transformation, som er illustreret med det tredje lag i figuren. Det er den nye viden, færdigheder og refleksioner, der er opnået som følge af aktiviteten. Transformationen går ud over aktiviteten og oplevelsen og kommer eksempelvis til udtryk, hvis vi får mere muskelmasse, en bedre fysisk form eller opnår velvære gennem kontakten med naturen.

Mange søger den transformerende oplevelse. De nyder den nordiske gæstfrihed og naturens kvaliteter, men de ønsker også at være mobile og se flere steder gennem deres ophold. Samtidig vokser efterspørgslen efter unikke lokale produkter og kulturelle oplevelser. Det nyder mange nordiske turismeaktører godt af. De tilbyder innovative digitale og analoge turismeprodukter, som tilfører et ekstra lag til oplevelsen. Det kan være åndelig rekreation, oplysning eller kvalitetstid med familien, som kan have en positiv indvirkninger på andre aspekter af livet.

I en moderne verden er tiden til at reflektere sparsom. Derudover har coronapandemien vist os glæden ved at være udendørs og gjort os mere bevidste om bæredygtighed. Vi har kun set toppen af isbjerget, når det kommer til at udvikle markedet for nye oplevelsesprodukter i naturen, der kombinerer denne tradition for ‘softcore outdoor’ med transformerende high-end oplevelser.

Hvis vi ikke allerede har inspireret dig til at læse artiklen, så kan Oh So Quiet og StoryHunt måske vække din interesse? De to danske startups lever af at sælge oplevelser, der transformerer. Hør deres historie i artiklen, som du finder her på side 48-50.

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
info@seismonaut.com



Find us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog archive
Linkedin