Opråb: Byg småt, midlertidigt og utraditionelt ved Danmarks kyster

gravatar
Af 
 · 
29. juli 2015
Featured Image

Debatten om de danske kyster raser. De entreprenante vil have udvikling og mere volumen i turismen i ’Vandkantsdanmark’, mens de miljøbevidste og lokale frygter for at de danske kyster, åbne vidder og den offentlige adgang.

Frem for at udfordre den eksisterende lovgivning på området og bygge stort og permanent langs kysterne, var det måske en ide at tænke i midlertidighed og udnyttelse af eksisterende faciliteter ligesom man de seneste år har haft fokus på inden for byudviklingen. Hvorfor ikke ’tænke småt’ og bygge ovenpå det som allerede ligger der, i stedet for at starte helt på bar bund? For det første sikrer man, at man bevarer noget af den autenticitet og stemning, som både turisterne og de lokale sætter så stor pris på. For det andet lader man naturen være natur, hvilket både ifølge VisitDenmarks utallige markedsundersøgelser og Mantos mange oplevelsestjek og voxpops med turister, er det som turisterne kommer for! Og endelig bliver det langt billigere, hvilket giver mulighed for anderledes turismeoplevelser med kant – ikke mindst set i lyset af, at hele omsætningen typisk skal hives hjem i sommersæsonen.

Et rigtig godt eksempel på dette oplevede jeg på min, nyligt overståede, sommerferie ved Vestkysten. Vi har et familiesommerhus i klitterne lidt nord for Løkken, hvor jeg er kommet fast de seneste 16 år. Derfor føler jeg mig langt mere som en fritidsborger, end som en turist, og følger med stor iver med i den lokale udvikling og de ændringer, der finder sted fra år til år. Nede ved stranden lige ud for molen, der hvor fiskerne lander og sælger deres fisk, og byens asfalterede handelsgade bogstaveligt talt løber ud i sandet, har der i mange år ligget en lidt trist og forsømt kiosk, som solgte bølgepomfritter og standard-fabriks-is. Men ikke længere! Nu har lokale iværksættere, med hjælp fra en designer, omdannet det til North Shore Surf. En kombineret surf cafe, udstyrs- og tøjbutik, der også tilbyder undervisning, udlejning og events. Stedet er åbnet samtidig med den gennemgribende renovering af Løkken Læmole, der har skabt grundlag for nye aktiviteter i moleområdet og styrket sammenhængen mellem by og hav.

De fysiske rammer er beskedne, men aktivitetsniveauet er højt og stemningen helt fantastisk. Ikke alene har North Shore Surf en intelligent forretningsmodel, med salg af flere forskellige typer varer, i et utraditionelt miks, som samtidig er med til at forlænge og understøtte oplevelsen. Stedet har også formået at sætte skub i det spirende surf miljø, ligesom det inviterer helt almindelige turister ind i et surf univers. Og alt sammen på baggrund af en gammel iskiosk, et lækkert loungemiljø bygget op af overskudstræ fra den gamle mole, og en container med plads til surfbrætter og våddragter. Set i et større perspektiv er stedet med til at understøtte hele tanken om outdoor turisme, en turismeform som er i voldsom vækst, og desuden har den fordel, at den ikke er så afhængig af sol og sommer, som vi bekendt ikke har haft så meget af i år. Som de selv skriver på deres facebook side:

Last group of the day and big smiles were out! summer isn’t really here but it doesn’t matter as long you’re wearing a wetsuit!

Mine familie og jeg var der flere gange for at spise is og lege i hængekøjerne, og der var hver gang mange andre gæste – et broget skare af unge, ældre, børnefamilier, og surf entusiaster. Jeg kunne ikke dy mig og fik et interview med den unge fætter, til en af ejerne, som havde taget sommeren fri, for at hjælpe i butikken, undervise og surfe i bølgerne. Stedet har haft en forrygende sæsonstart og er godt booket op på deres undervisningshold, men ved endnu ikke hvor længe eventyret fortsætter. For det hele er midlertidigt, og stedet derfor lejet til billige penge af Hjørring Kommune, mens man venter på, at der bliver bygget nye faciliteter, med klubhus mm.. Måske er jeg romantikker og grebet af den gode atmosfære og lyden af tilbagelænet musik, men jeg har lyst til at råde STOP! Bevar den gode stemning, den utraditionelle oplevelse midt i konformiteten i sommerlandet og det interimistiske præg. Løs i stedet behovet for klubfaciliteter og omklædning med en ekstra mindre pavillon, en container eller ved at udnytte fiskeauktionshuset lige over for.

Umiddelbart overfor North Shore Surf ligger Strandpavillonen i første klitrække med panoramaview ud over vandet. Stedet har gennem tiden været både hotel, resturent og cafe, men har levet en omtumlet tilværelse. Her summer der ikke af liv, som i surfercafeen. Måske turisterne bare har fået nok af konforme og forudsigelige oplevelser, med mangel på kvalitet. Jeg krydser fingre for at North Shore Surf også ligger der næste år.

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
info@seismonaut.comFind us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog
Linkedin