Sådan overlever turismen Corona

gravatar
 · 
22. marts 2020
Featured Image

Corona-krisen skaber store udfordringer for dansk turisme. Ingen krydser grænser, vi er alle i karantæne og usikkerheden om fremtiden vil påvirke vores forbrugsmønster i den kommende tid. Regeringen lancerer hjælpepakker, men hvad kan vi selv gøre? I denne artikel kan du læse mit bud på fem turismetrends set i lyset af Corona-krisen, mine tanker om, hvordan de kan bruges og hvad vi sammen bør gøre. 

Fra at være en branche i vækst blev turismen pludselig til en branche, der fra den ene dag til den anden nærmest kollapsede. Alle ser med bekymring på den kommende sæson, hvor den internationale turisme med garanti bliver meget mindre.  

Den sundhedsmæssige del af Corona-krisen vil jeg ikke forholde mig til her. Jeg håber selvfølgelig, at vi alle kommer så godt som muligt igennem den. Men i den økonomiske og markedsmæssige del af krisen, begynder jeg så småt at se nogle muligheder, som jeg håber turismeerhvervet også ser og kan bruge. 

En ny forståelse for fællesskab og det lokale

Mange virksomheder er dybt påvirkede af Corona-krisen og det er alvorligt lige nu. Men i mit feed af sociale medier ser jeg flere, der også taler om de positive ting, som krisen gør ved os. Vi finder sammen i et nyt sammenhold både i Danmark og på tværs af grænser. Vi hjælper hinanden som aldrig før og anerkender vores unikke velfærdssamfund. Vi har fået større forståelse for, at vi skal støtte det lokale, de små virksomheder og det, der sker i vores nærmiljø. Og vi tager ansvar for vores kulturliv og støtter både kunstnere og institutioner.

En ydre fjende er altid god til at skabe sammenhæng og sammenhold. Det er nok også det, vi til en vis grad ser med Coronaen lige nu. Men jeg tror også, at den tapper ind i noget andet. Den skaber en opmærksomhed omkring, hvem vi er som mennesker. Hvad vi bruger vores tid på. Hvilket samfund vi gerne vil leve i. Hvem vi er sammen med. Det stikker dybere, og det interessante i den sammenhæng er naturligvis, om det har sat sig i os, på en mere blivende måde, når vi forhåbentlig får bekæmpet pandemien og kommer ud på den anden side. Det tror jeg, og det er godt for turismen. 

Fem tendenser i lyset af Corona-krisen

Jeg ser fem centrale tendenser for udvikling af turismen. Nedenfor deler jeg mine tanker om, hvordan turismeerhvervet kan omsætte hver trend til udvikling i lyset af Corona-krisen, når vi forhåbentlig snart begynder at lukke op for vores samfund igen og skal have gang i økonomien.

1. Autenticitet og det lokale

Turister efterspørger autentiske oplevelser. Tiden er forbi for salg af oplevelser, der er skabt kun til turister. Turister vil være i lokalmiljøer og opleve den kulturarv, som de besøger. Til sommer vil det i udstrakt grad være danske turister, som destinationerne vil møde. De skal inviteres indenfor. De skal have lov til at opdage Danmark og komme tættere på. De skal opleve de forskellige egne i landet, den mangfoldige danske natur, egnsretterne, dialekterne mm. og de skal høre alle de spændende historier fra de lokale.

2. Iscenesættelse og unikke oplevelser

Fortællingen om oplevelsen er vigtig, fordi den er med til at definere, hvem vi er. Sociale medier er stedet, hvor vi deler. Turisterne ønsker unikke oplevelser, der ikke er set af millioner før dem. Mange turister er erfarne og har set meget. Derfor er events og midlertidige tilbud populære som aldrig før. Så der skal arrangeres pop-up aktiviteter, koncerter, dans og sang. Og det skal gøres delbart så turisterne kan fortælle vidt og bredt om det på deres sociale medier. 

3. Fællesskab, fællesskab, fællesskab

Efter alenetid og social distancing tror jeg, at vi kommer til at hungre efter sociale fællesskaber. Vi vil have et ekstra stort behov for at være sammen med andre og flere end den nærmeste familie. Når man har været begrænset ift. at dyrke sine interesser i længere tid, er det mit bud, at der vil være endnu større efterspørgsel på rejser - korte som lange - hvor en fælles interesse er fællesnævneren. Det gælder uanset om det er mountainbike, yoga, musik eller strikkeworkshops - vi vil være sammen med andre mennesker. 

4. Ansvarlighed og bæredygtig turisme

Turister tænker på bæredygtighed. Det gælder både CO2-belastende transportformer forbundet med rejsen, madspild og affaldshåndtering og den lokale og sociale bæredygtighed på en destination. I år bliver en helt unik mulighed for at blive mere bæredygtige. Mange danskere vil vælge at holde ferie i Danmark, og dermed ikke flyve. Så lad os gøre os ekstra umage med markedsføringen af Danmark og brug bæredygtighedstendensen endnu mere aktivt i kommunikationen. Hvem ved - måske kan vi tage et ekstra stort skridt mod at skabe en mere bæredygtig turisme, fordi Corona-krisen har givet os et meget konkret billede af, hvordan en kollektiv adfærdsændring faktisk kan gøre en forskel for miljøet?

5. Digitalisering og værtskab 

Digitalisering har forandret rejsemarkedet. Hvert skridt i processen fra inspiration, planlægning og booking af rejsen til deling af gode og dårlige oplevelser, foregår digitalt. Også nye teknologier som AR, VR og kunstig intelligens vil påvirke turismen i fremtiden. Værtskabet foregår i dag både via skærme og ansigt til ansigt. Der er stadigvæk et enormt potentiale i digitalisering, som ikke udnyttes i Danmark og samtidig er markedet - turisterne - i den grad parate. Jeg håber, at nogle af alle de mange turismevirksomheder, der lige nu er hårdt ramt af aflysninger og fraværende gæster, får tid og overskud til at kaste sig over nogle af de digitale muligheder. Alle SoMe-rådgiverne deler ud af tips og tricks i disse dage, så der er masser af inspiration at hente - fx i denne lille guide målrettet små erhvervsdrivende, som vi faldt over forleden.  

Det er nu at planerne skal stå deres prøve

I de senere år er der lavet udviklingsplaner for destinationer, feriesteder, nationalparker, verdensarvssteder mm. De er udviklet på baggrund af processer, hvor aktører er mødtes og har udvekslet tanker, udviklet idéer og prioriteret dem. Det er nu, de skal stå deres prøve. 

Mit bud er, at samarbejde bliver helt afgørende for at sikre, at dansk turisme bare kommer nogenlunde igennem den kommende sæson. Der skal samarbejdes mellem turismeaktørerne, der skal kende og henvise til hinanden, så turisterne får de bedste muligheder for at se og opleve alt, hvad en destination har at byde på. Der skal samarbejdes mellem de nye tværkommunale destinationsselskaber og deres lokale erhvervsliv og på tværs af destinationsselskaberne i Danmark. Og endelig skal der samarbejdes i lokalsamfundet og blandt os som gæster, hvor alle skal bakke deres lokale turisme- og oplevelsesaktører op. 

Det sidste gælder allerede nu. Alt det ovenstående er jo kun relevant, hvis vores virksomheder - store som små - overlever. Vi står i en enorm krise, som ingen kender omfanget af. Vi er alle ramt og bekymrede for vores virksomheder. Men når det er sagt, så tror jeg fuldt og fast på, at vi - hvis vi arbejder sammen - kan afbøde slaget krisen bare lidt og måske også få 2020 til at bringe noget godt med sig. 

Som Winston Churchill engang sagde: "Never waste a good crisis". Så lad os sammen gøre alt hvad vi kan for at sikre, at vi udnytter de muligheder, der også ligger i Corona-krisen og på den måde hjælpe vores turisterhverv.

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
Write us an emails


Find us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog archive
Linkedin