Forstå betydningen af kulturelle oplevelser, og skab stærkere aftryk på brugere og samfund

gravatar
 · 
24. august 2022
Featured Image

I mere end 15 år har vi indsamlet data blandt alskens kulturinstitutioner og destinationer i Danmark og udlandet. Vi har i alle årene arbejdet både kvalitativt og kvantitativt, og vi tør godt vove den påstand, at vi har ret godt styr på det med brugeranalyser, gæsteadfærd og evalueringer. Alligevel har vi savnet noget. Vi har savnet en samtale om – og en robust analyse af – hvilke aftryk kulturelle oplevelser egentlig sætter på mennesker.

Tilbage til det, der er meningen med det hele

Det er jo netop det, kunstnere, kuratorer, museumsformidlere, bibliotekarer og alverdens andre kulturfaglige gør sig så pokkers umage med hver evig eneste dag, nemlig at sætte et aftryk og betyde noget for nogen. Hvis dén vinkel fortaber sig i vores iver efter at måle og veje og dokumentere og udforme grafer, der peger op eller ned, men ingen steder hen. Ja, så opnår vi reelt ikke indsigt i, hvad kultur, oplevelser og turisme betyder for mennesker og samfund.

En kulturel oplevelse er meget mere end et tal i en besøgsstatistik. Kulturelle oplevelser bringer mennesker sammen og skaber dialog, samtale og forståelse. Det har vi brug for mere end nogensinde før i en verden af digitale bobler og ekkokamre. På samme måde er turisme helt centralt for kulturel udveksling over landegrænser og på tværs af landsdele. Det er med afsæt i selve oplevelsen, vi skal udvikle steder og lokalsamfund, ikke på baggrund af en overnatningsstatistik.

Hvis vi ønsker at forstå, hvad kulturoplevelser og turisme reelt betyder for mennesker og samfund, og hvis vi ønsker at skabe kulturoplevelser med stærkere aftryk, er vi nødt til at tage de individuelle oplevelser alvorligt – også rent metodisk. Vi må bagom besøgstallene og forstå, hvad der egentlig sker før, under og efter oplevelsen. Uanset om det “bare” er et biblioteksbesøg, eller om det er en uges ferie langs de danske kyster eller i byerne.

Brug Betydningskompasset

Vi har udviklet en metode, der hjælper dig med at forstå betydningen af de oplevelser, du skaber. Metoden har vi navngivet Betydningskompasset. På engelsk hedder det Experience Impact Compass. Du finder det her: www.experience-impact.com

Betydningskompasset er skabt til at flytte fokus fra eksempelvis “antal deltagere/gæster/turister” til at fokusere på betydningen af en oplevelse. Det er naturligvis fortsat relevant at udføre kvantitative målinger og statistikker. Missionen er ikke et opgør med det, men snarere et budskab om, at vi ikke skal stoppe der. Vi skal gå et eller to skridt videre.

Betydningskompasset

Betydningskompasset kan bruges i alle sammenhænge, hvor der indgår en kulturel oplevelse. Det kan være med til at kickstarte en samtale om, hvilket aftryk kulturoplevelsen egentlig skaber for det enkelte menneske. Det kan også bruges til at designe nye brugerundersøgelser og evalueringer, eller udvikle nye oplevelser med et stærkere betydningsaftryk. Sidst, men ikke mindst kan det anvendes på strategisk niveau til at føre en ny politisk samtale om, hvad vi egentlig ønsker at få ud af kulturen og kulturinstitutionerne. Vi har allerede set, at denne samtale kan resultere i, at forvaltning og politikere bliver enige om nye udviklingsmål, som drejer sig mere om den betydning, kulturen skaber, og mindre om, hvor mange der går ind og ud af døren, låner en bog eller køber en kop kaffe i caféen.

Vi har selv anvendt Betydningskompasset inden for et vidt spænd af kulturelle oplevelser og formater, herunder spillefilm, dokumentarfilm, billedkunst, scenekunst, biblioteker, museer og kirker. Vi har udviklet metoden undervejs i samarbejde med bl.a. Bikubenfonden, Roskilde Centralbibliotek, Det Danske Filminstitut og Region Skåne. Tak til alle jer for pionerånden! 

Betydningskompasset er derfor heller ikke vores. Det er noget, vi deler med alle som et open source redskab. Og vi oplever allerede - til vores egen ydmyge forbløffelse - at vi får henvendelser fra kulturinstitutioner og forskere fra både ind- og udland, som har grebet metoden og er i fuld gang med at sætte fokus på betydning.

Vi håber, at du får glæde af Betydningskompasset. Og vi ser frem til at fortsætte vores egen rejse mod en mere nuanceret forståelse af kulturens betydning.

seismonaut_logo_white_orange

Get in touch

+45 70 27 03 10
info@seismonaut.comFind us

Jorcks Passage 1C, 1.
1162 Copenhagen K
Denmark

CVR: 30708075
See our data policy

Still want more?

Blog
Linkedin